Pomoc żywnościowa 2014-2020
Zmiana wytycznych Poprogramu 2016
Wpisany przez Iza   
Wtorek, 16 Maj 2017 08:57

 

 

PODPROGRAM 2016

 Uwaga- najważniejsze zmiany w Wytycznych Instytucji Zarzadzającej ( MPRiPS ) z dnia 28-12-2016 r.

§ 6 Pkt 3. Otrzymuje brzmienie:

Pomoc żywnościowa może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie .

§ 6 Pkt 4.c. otrzymuje brzmienie:

przestrzegać zasad wydawania paczki żywnościowej określonych w Wytycznych IZ:

Paczka żywnościowa dla 1 odbiorcy końcowego oznacza: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.

Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 obejmuje:

  • makaron jajeczny 5 kg,

  • ryż biały 5 kg,

  • herbatniki 2 kg,

  • mleko UHT 9 l,

  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg

  • groszek z marchewką 3,20 kg,

  • fasola biała 3,20 kg,

  • koncentrat pomidorowy 1,28 kg,

  • powidła śliwkowe 1,20 kg,

  • gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,

  • filet z makreli w oleju 1,36 kg,

  • szynka drobiowa 2,70 kg,

  • szynka wieprzowa 0,3 kg,

  • pasztet wieprzowy 0,16 kg,

  • cukier biały 4 kg,

  • olej rzepakowy 4 l.” 



 
Podprogram 2015 - rezultaty
Wpisany przez Aleksandra Prudzienica   
Środa, 23 Listopad 2016 10:35

 

1.     W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 czerwiec 2016 do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
2.     Pomoc żywnościowa trafiła do 650  osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3.     Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 47  ton żywności.
4.     W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne, w których wzięły udział 42 osoby.
Rodzaje warsztatów:

  •         Żywieniowe  1 spotkanie, 21 uczestników
  •          Kulinarne  1 spotkanie, 21 uczestników
 
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2016
Wpisany przez Aleksandra Prudzienica   
Środa, 31 Sierpień 2016 09:53

 

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od sierpnia 2016 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do 14 czerwca 2017 roku w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Elblągu, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych.
 Do 14 czerwca 2017 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa , cukier biały, olej rzepakowy.

 
Informacje o programie
Wpisany przez GOPS   
Środa, 29 Lipiec 2015 12:05


Bank Żywności w Elblągu przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 
warsztaty dietetyczne w GOPS
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 28 Lipiec 2015 06:28

 

W dniu 27-07-2015r. w naszym Ośrodku odbyły się warsztaty dietetyczne dla mieszkańców Gminy Elbląg zorganizowane przez Elbląski Bank Żywności.

Podczas warsztatów mieszkańcy zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania oraz jak zaplanować jadłospis w oparciu o produkty otrzymane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. 

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2